Το ιστολόγιο αυτό φτιάχτηκε για να μπορούν τα παιδιά της σχολικής τάξης να βρουν κάποια στοιχεία για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Σίγουρα έχει πολλές ελλείψεις, ελπίζω όμως να μην έχει ανακρίβειες.
Για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν οι ιστότοποι που βρίσκονται στην πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου.

Διαστημικός σταθμός


H Sunita Williams μας ξεναγεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Σ' αυτόν τον σταθμό έχουν εργαστήρια οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ευρώπη και η Ρωσία. Συμμετέχουν όμως και άλλες χώρες με ξεχωριστά συμβόλαια.
 Ο σταθμός αυτός βρίσκεται στο διάστημα 15 περίπου χρόνια. Μπορούμε να τον δούμε και με γυμνό μάτι (φαίνεται σαν αστέρι που κινείται). Μπορείτε να δείτε τις ώρες που περνάει από τον ουρανό μας (Θεσσαλονίκη) εδώ. Mερικές φορές είναι πολύ φωτεινός και φαίνεται λαμπρότερος και από την Αφροδίτη. Γυρνάει γύρω από τη Γη στα όρια της Θερμόσφαιρας με την Εξώσφαιρα στα 350-400  χιλιόμετρα. Σε 24 ώρες συμπληρώνει 15, 7  περιφορές γύρω από τη Γη. Μία περιφορά διαρκεί περίπου 90 λεπτά!
 Η αστροναύτης λοιπόν, μας δείχνει μέσα στο σταθμό τα εργαστήριά τους, τα κρεβάτια τους, το γυμναστήριό τους, την κουζίνα τους, την τουαλέτα τους. Μας δείχνει και τις στολές που φορούν, όταν θέλουν να βγουν έξω στο διάστημα. 
 Την ώρα της ξενάγησης έχει πλευρίσει τον σταθμό ένα ρωσικό διαστημόπλοιο, το Σογιούζ, το οποίο  έχει πάει για ανεφοδιασμό και για να μεταφέρει πίσω στη Γη κάποιους από τους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού. Μεταφέρει και τα σκουπίδια από το διαστημικό σταθμό μέχρι κάποιο σημείο της διαδρομής προς τη Γη. Εκεί το τμήμα που τα περιέχει αποκόβεται από το υπόλοιπο διαστημόπλοιο και καίγεται καθώς μπαίνει στην ατμόσφαιρα.
Υπάρχουν πολλά βίντεο που εξηγούν πράγματα για την καθημερινότητα των αστροναυτών.
Πώς πλένει τα μαλλιά της μια αστροναύτης; Τα βρέχει, βάζει σαμπουάν που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, τα ξαναβρέχει, τα χτενίζει και τα σκουπίζει με μια πετσέτα. 


Πώς πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες; Περίπου όπως κι εμείς. Στο τέλος όμως ...

Πώς στραγγίζουμε μια πετσέτα μουσκεμένη με νερό;