Το ιστολόγιο αυτό φτιάχτηκε για να μπορούν τα παιδιά της σχολικής τάξης να βρουν κάποια στοιχεία για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Σίγουρα έχει πολλές ελλείψεις, ελπίζω όμως να μην έχει ανακρίβειες.
Για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν οι ιστότοποι που βρίσκονται στην πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου.

Λάικα

 H Λάικα ήταν το πρώτο ζωντανό πλάσμα που στάλθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Και τα κατάφερε! Απέδειξε ότι ένας ζωντανός οργανισμός μπορεί να αντέξει σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Ήταν από τους πρωτοπόρους της Γης!!

 'Ηταν ένα θηλυκό, αδέσποτο σκυλάκι που είχε εκπαιδευτεί μαζί με άλλα  για να μπορέσει να αντέξει τις δύσκολες συνθήκες της διαστημικής πτήσης. 'Επέλεξαν επίτηδες ένα αδέσποτο σκυλί για να είναι μαθημένο στις κακουχίες και στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.  
Δυστυχώς οι επιστήμονες που προετοίμασαν την πτήση του Σπούτνικ 2 (αυτός ήταν ο πύραυλος που μέσα του ταξίδεψε η Λάικα) ήταν πολύ βιαστικοί! Είχαν μόλις τρεις εβδομάδες καιρό για να ετοιμάσουν τον Σπούτνικ 2, ώστε να προλάβουν την 40η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.
 Έτσι στις 3 Νοεμβρίου του 1957, μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες, ο Σπούτνικ 2 εκτοξεύθηκε με επιτυχία. Μόνο που δεν είχε σχεδιαστεί για να επιστρέψει στη Γη.....

  
Μέσα στον πύραυλο η Λάικα, με καλώδια πάνω στο σώμα της που μετρούσαν τους σφυγμούς της και την αρτηριακή της πίεση, ξεκίνησε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή.  
  

LAIKA from Avgousta Zourelidi on Vimeo.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Λάικα: Βικιπαίδεια, 20th Century History, Laika the Dog and the First Animals in Space.